Kostki malinowe do herbaty.

Uwielbiam w zimie sok (mus) z malin do herbaty i deserów. Nie idzie mi jednak jego robienie w słoikach. Życie powinniśmy sobie ułatwiać dlatego wymyśliłam kostki malinowe. Robi się je tak:
Potrzebujemy: 50 dag malin i 20 dag cukru.

Maliny wsypujemy do garnka.
Zasypujemy cukrem. Stawiamy na wolnym ogniu mieszając tak długo , żeby cukier całkowicie się rozpuścił..
Tak przygotowany sok można rozlać do foremek lub na talerz i po zamrożeniu pokroić w kostkę.
Część wkładamy do foremek silikonowych, aby móc później ozdobić desery.  
Kiedy sok zmarznie przekładamy go z talerza na deskę i kroimy. 
Tak przygotowany sok (mus) jest świetny zarówno do herbaty jak i do deserów.

POLECAM!
P.S. Wykonanie 10 minut. Mrożenie 10 h. Krojenie 2 minuty :)

2 komentarze :

Dziękuję za Twój pozostawiony ślad!