Dieta bezglutenowa od czego zacząć? część I


W telewizji jakiś czas temu słyszałam wypowiedź matki, której dziecko nie mogło jeść glutenu, że ona nie jest w stanie przeżyć od pierwszego do pierwszego. Produkty bezglutenowe przekraczają jej możliwości finansowe, a co za tym idzie nie ma co dawać dziecku do jedzenia.

Nie zgadzam się z tym!
Owszem mąki i produkty bezglutenowe są drogie. Nie będę mówiła, że nie. Jednak istotą jest szukanie zamienników i spożywanie produktów wolnych od glutenu.

O tym czego nie wolno i co jest dozwolone przeczytacie tutaj klik. Ja jednak chcę się skupić na tym co mam i czego używam. Bo po przeczytaniu posta macie działać, a nie zastanawiać się czy ja sobie z tym poradzę.
Jakich mąk używam?

Zawsze mam w domu: mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną, ziemniaczaną i ostatnio również z tapioki.

Dodatkowo staram się mieć uniwersalną mąkę bezglutenową, siemię lniane i certyfikowane płatki owsiane.
Tyle.
Jestem w stanie z nich upiec chleb i ciasto, a nawet zrobić pierogi.

Jakie kasze i makarony mam najczęściej w domu?

Kupuję kaszę jaglana i gryczana (osobiście nie przepadam), makaron kukurydziany i ryżowy.

Co zamiast chleba?

Wafle ryżowe, ale to tylko awaryjnie ponieważ chleb piekę osobiście na zakwasie. Przepis na chleb poniżej, a na zakwas tutaj klik.


Owoce, warzywa, jajka - kupuję u lokalnych rolników.
Mięso, ryby u sprawdzonych rzeźników lub certyfikowane.

Podstawowa zasada: CZYTAJ ETYKIETY!
Zgodnie z przepisami unijnym, wszystkie alergeny (w tym gluten) występujące w produktach spożywczych, muszą zostać wyszczególnione przez producenta

Zatem jadłospis na jutro i przepis na mleczną kanapkę.

Wtorek:

Śniadanie:

2 jajka sadzone na rukoli z pomidorkami koktajlowymi. Polane oliwą z oliwek.

Obiad: 

Rosół z makaronem ryżowym.

Mięso z rosołu zapieczone z żółtym serem. Podane z ziemniakami i kiszoną kapustą.

Podwieczorek:

Mleczna kanapka (przepis poniżej) i zielona herbata.

Kolacja:

Płatki kukurydziane (Nestle Corn Flakes) z mlekiem.

Na wieczorne ssanie w żołądku koktajl.

Zmiksuj jabłko, banana z  łyżką miodu i wodą.


MLECZNA KANAPKA.

Zacznę od przepisu na biszkopt. Jest banalny i zawsze się udaje. 
Przepis podaję w wersji podstawowej. Do mlecznej kanapki potrzebujemy kakaowy zatem przyjmijcie wersję z kakao, a przepis bazowy zostawcie na zaś.

BEZGLUTENOWY BISZKOPT UNIWERSALNY VFH

Składniki:

4 jaja
1 szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
3 łyżki kakao - jak chcemy mieć kakaowy.

Oddzielam żółtka od białek. Ubijam białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaję po jednym żółtku i ciągle ubijam.(Jeżeli chcę biszkopt kakaowy do mąki wraz z proszkiem dodaję kakao.)
W miseczce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodaję do ubitych jaj.
Jeżeli chcę biszkopt kakaowy do mąki wraz z proszkiem dodaję kakao.
Wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Krem:

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru 
200 g masła
1,5 szklanki mleka w proszku
Podgrzewam mleko z cukrem i daję do ostygnięcia. Masło ucieram i powoli wlewam ostudzone mleko z cukrem. Na koniec powoli dodaję mleko w proszku przesiewane przez sito. Masa powinna być puszysta.
Biszkopt przekrawam na pół i przekładam kremem.

Polewa:

100g czekolady
70g masła

Roztapiam czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Polewam nią ciasto.


Smacznego!

3majcie się!

Kasia.



Jak macie pytanie piszcie w komentarzach lub na vanillaforhome@gmail.com.





4 komentarze :

  1. Ucieszyłam się, że znalazłam przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie. Jednak w przepisie przeczytałam , że należy dołożyć drożdże. Czy to konieczne, może jak użyję więcej zakwasu, to nie będzie potrzeby dokładania drożdży? Czy próbowałaś upiec ten chleb bez drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie musisz używać drożdży. Ja bardzo często ich nie dodaję. Wszystko zależy jak silny jest zakwas. Kiedy ładnie rośnie to drożdże nie są mi do niczego potrzebne. Jeżeli zakwas jest słaby to chleb jest bardziej zbity. Z każdym kolejnym pieczeniem robi się mocniejszy.
      Chleb na samym zakwasie jest najsmaczniejszy :).

      Usuń
  2. Czym mozna zastapic make kukurydziana w przepisie. Niestety syn jest uczulony na kukurydze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj o tyle więcej ryżowej i też będzie oki. Możesz też dodać gryczną - ja jednak nie przepadam za posmakiem gryki w chlebie.

      Usuń

Dziękuję za Twój pozostawiony ślad!