Wybaczam!

By Kqtqrzynq z VFH - 23 lipca


Zazwyczaj przyjeżdża w niedzielę. W chwili kiedy właśnie siadam do obiadu. Kiedy moje kubki smakowe są tak rządne przygód, że złości mnie fakt zakłócania tego stanu. Jednak w głębi serca jest wyczekiwany... Wszyscy czekamy... zastanawiamy się już od soboty, co przywiezie tym razem. To taka nasza niedzielna niespodzianka. Dzięki niemu wiemy na jakie warzywa i owoce jest sezon. To od niego zależy co zrobię na obiad w poweekendowych dniach. W domu mówimy na niego Włodis oficjalnie zaś Pan Włodek. To on raczy nas coniedzielnymi rarytasami ze swojego ogrodowego warzywnego sklepiku. Jaja prosto od chłopa? No raczej od Włodisa. Tzn. od kur Pana Włodka ;) Najlepsze! Gulasz curry z cukinii dojrzewającej w słońcu, słodko pikantny tak pyszny, że zimny niedzielny obiad zostaje mu wybaczony...


PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKI GULASZ Z CUKINII (dla 4 osób)

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula
1 batat
2 marchewki
3 cukinie

2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki imbiru
sól
pieprz
mleko kokosowe (przepis klik)

Sposób przygotowania:

Pokrój wszystkie składniki (dowolnie) w niewielkie kawałki. Zacznij od przysmażenia cebuli na oleju kokosowym. Wrzuć najpierw marchewkę (smaż 1min) później bataty i cukinię. Koniecznie teraz dodaj curry, sól i pozostałe przyprawy. Pomieszaj z pięć razy i dolej wody tak, aby przykryła warzywa. Duś pod przykryciem jakieś 15minut i dolej mleka kokosowego. Podawaj z ryżem jaśminowym i mizerią. Smacznego!

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję za Twój pozostawiony ślad!